Monday, 26 November 2012

KBC 02 NOV, 2012 EPISODE-23

FASTEST FINGER

Starting from the least, arrange these sporting events in increasing order of the
number of players in the playing area during a game
A. (Hockey )B. (Boxing) C. (Basketball) D. (Tennis Doubles)
Ans. (B-D-C-A)
1.Which of these is a mixture of five spices particularly used in bengali cuisine ?
A. Panchamrit B. Pancharanga C. Panch Phoron D. Panchangam
Ans : C. Panch Phoron

2.Which of these is a type of puzzle that consists of a grid with numbers appearing in some of the squares ?
A. Sangaku B. Suduko C. Solitaire D. Sokoban
Ans : B. Suduko

3.Whose son is Bilawal Bhutto, the chairman of Pakistan People’s Party ?
A. Murtaza Bhutto B. Yusuf Raza Gilani C. Asif Ali Zardari D. Nawaz Sharif
Ans : B. Yusuf Raza Gilani

4.Which of these authors’ autobiographical series is titled ‘ Nirbasan’ ?
A. Jhumpa Lahiri B. Sunil Gangopadhyay C.Mahasweta Devi D. Taslima Nasrin
Ans : D. Taslima Nasrin

5.Which of these players has a 100 percent win record in ODI as captain ?
A. Gautam Gambhir B. Virat Kohli C. Virender Sehwag D. Suresh Raina
Ans : A. Gautam Gambhir

6.Which of these bodies in India currently has members named Rekha, Jaya and Maya, among others ?
A. Union Cabinet B. Rajya Sabha C. Lok Sabha D. Censor Board
Ans : B. Rajya Sabha

7.Which of these Nobel Prize winners was born in Shantiniketan ?
A. Subrahmanyan Chandrasekhar B. Rabindranath Tagore C. Muhammad Yunus D. Amartya Sen
Ans : D. Amartya Sen

8.In the Mahabharata, who brought up Karna after he was abandoned by Kunti soon after his birth ?
A. Vrishaketu B. Chitrasen C. Adhirath D.Vasushena
Ans : C. Adhirath

9.Which revolutionary from the Chittagong Armoury Raid was awarded his or her long withheld degree posthumously , in 2012, by the calcutta University ?
A. Subodh Roy B. Pritilata Waddedar C. Kalpana Dutta D. Ambika Chakrabarty
Ans : B. Pritilata Waddedar

FASTEST FINGER

Starting from the earliest , arrange these films in the order of their release in 2012 ?
A. (Kahaani) B. (Rowdy Rathore) C. (Barfi) D. (Vicky Donor)
Ans .  (A-D-B-C)
1.Which of these is often called ‘ aadhi gharwali ‘ ?
A. Biwi B. Sarhaj C. Bhabhi D. saali
Ans : D. Saali

2.Which of these are titles of two shah Rukh Khan films ?
A. Swarg and Narak B. Mohabbat and Nafrat C. Swadesh and Pardes D. Milan and Judaai
Ans : B. Mohabbat and Nafrat

3.Which of these is not an abbreviation of a national political party in India ?
A. NDA B. NCP C. BSP D. CPI (M)
Ans : A. NDA